Jabłko Jonagold to odmiana, która wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i bogactwem wartości odżywczych. Jest to owoc o soczystym, gruboziarnistym miąższu, który jest słodkawy i bardzo aromatyczny. Jabłka Jonagold są doskonałym źródłem witaminy C, wspierającej układ odpornościowy i skórę, oraz błonnika, który jest istotny dla zdrowia układu trawiennego. Odmiana ta jest również ceniona za swoje właściwości antyoksydacyjne, które mogą przyczyniać się do zwalczania wolnych rodników i opóźnienia procesów starzenia. Jabłka Jonagold są idealne do spożycia bezpośredniego, ale nadają się także na przetwory, ciasta, sałatki, suszenie, czy na sos jabłkowy. Są to owoce duże, zazwyczaj ważące od 140 do 200 g, o ładnej, matowej skórce z rozległym, malinowo-czerwonym rumieńcem. Ich skórka jest gładka, lśniąca, a miąższ kremowy, soczysty, delikatnie kwaskowaty, miękki i bardzo smaczny.