Twój koszyk jest pusty
Dodaj produkty do koszyka i przekonaj się, jak łatwo zrobisz u nas zakupy.
Spis treści
Ciasto francuskie z mascarpone i dżemem to szybki i smaczny deser, który łączy w sobie delikatność ciasta francuskiego z kremową teksturą mascarpone i słodyczą dżemu. Jest to idealna propozycja zarówno na elegancki deser, jak i na codzienną przekąskę, którą można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. Dzięki prostocie składników i łatwości wykonania, ciasto to cieszy się popularnością wśród osób, które chcą stworzyć coś smacznego, nie spędzając długich godzin w kuchni.
Aby przygotować idealne ciasto francuskie z mascarpone i dżemem, najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie rozwiń arkusz ciasta francuskiego na lekko oprószonej mąką powierzchni, co zapobiegnie przywieraniu podczas przygotowywania. Do tego przepisu na ciasto francuskie potrzebne będzie mascarpone, które należy delikatnie ubić, aby uzyskać gładką, kremową konsystencję. Posmaruj wierzch ciasta warstwą mascarpone, zostawiając około centymetrowe odstępy od brzegów.
Kolejnym krokiem w tym przepisie na ciasto francuskie jest rozprowadzenie wybranego dżemu na warstwie mascarpone. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań, ale sugerujemy użycie około 3-4 łyżek dżemu, co zapewni odpowiednią słodycz deseru z dżemem. Złóż ciasto na pół, tworząc zamkniętą kanapkę z nadzieniem. Delikatnie naciśnij brzegi, aby skleić ciasto. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i chrupkości. Dzięki temu przepisowi na ciasto francuskie stworzysz pyszny deser, który zadowoli każde podniebienie!
Ciasto francuskie możemy samodzielnie przygotować, ale oszczędzając czas, wybierzmy gotowe, dostępne w sklepach. Serek mascarpone odpowiada za kremową konsystencję, a dżem dodaje owocowej słodyczy. Wybór smaku dżemu zależy od indywidualnych upodobań – może to być dżem truskawkowy, malinowy, czy brzoskwiniowy. Warto też przygotować mąkę do oprószenia powierzchni, na której będziemy rozkładać nasze ciasto oraz papier do pieczenia, który posłuży do wyłożenia blachy.
Ciasto francuskie z mascarpone i dżemem to deser o stosunkowo wysokiej kaloryczności, głównie ze względu na ciasto francuskie, które jest bogate w tłuszcze. Mascarpone, będący głównym składnikiem nadzienia, to kremowy ser o wysokiej zawartości tłuszczu, dostarczający białka. Z kolei dżem, który dodaje owocowej słodyczy, dostarcza cukrów prostych - wybierając dżem, warto zwrócić uwagę na jego skład i wybierać ten o wysokiej zawartości owoców, a niskiej ilości cukru.