
Twój koszyk jest pusty
Dodaj produkty do koszyka i przekonaj się, jak łatwo zrobisz u nas zakupy.
Pod przykryciem, nie mieszając, gotuj do miękkości kaszę gryczaną w 150 ml osolonej wody przez około 25 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzany olej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość posól i podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie zredukuj płyn i przesmaż grzyby. Wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.