Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

Pierogi buraczane z kaszą gryczaną, tofu i pieczarkami

Spis treści

Składniki

Farsz

  • 75 g kaszy gryczanej Plony Natury
  • 150 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 180 g wędzonego tofu Go Vege
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Madero
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej Złote Pola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • 100 ml soku z buraka
  • duża szczypta soli
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie

Pod przykryciem, nie mieszając, gotuj do miękkości kaszę gryczaną w 150 ml osolonej wody przez około 25 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzany olej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość posól i podsmażaj, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie zredukuj płyn i przesmaż grzyby. Wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.

Tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę gryczaną, sos sojowy, musztardę i przyprawy zblenduj na gładką masę. Następnie dorzuć cebulę z pieczarkami, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę do miski. Dodaj oliwę, sok z buraka, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Połącz składniki w gładkie ciasto.

Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie podziel ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Szklanką wytnij w cieście koła. Na środek każdego z nich wyłóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.