Śliwkowy schab BBQ

Śliwkowy schab BBQ

Spis treści

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości Kraina Mięs
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula

Sucha marynata

Śliwkowy sos BBQ

  • 3 łyżki ketchupu Madero
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Rapsodia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Pieczone marchewki

  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu Złota Pasieka
  • 2 łyżki tahini Elios
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Tola
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki pistacji Top
  • 4 gałązki natki pietruszki

Do podania

  • gałązki rozmarynu
  • pieczone łódeczki ziemniaków

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.

Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.

Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.

Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.

W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.

Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.

Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.