Twój koszyk jest pusty
Dodaj produkty do koszyka i przekonaj się, jak łatwo zrobisz u nas zakupy.
Schab umyj, osusz i oczyść z błon. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj. Natrzyj schab przyprawami i pozostaw do zamarynowania w lodówce na minimum 30 minut.
Zamarynowany schab piecz w rękawie, z dodatkiem liści laurowych i pokrojonej w piórka cebuli, przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
W rondelku wymieszaj ketchup, powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet i przyprawy. Zagotuj.
Po 40 minutach pieczenia wyjmij schab z worka, posmaruj sosem i piecz kolejne 20 minut.
Marchewki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny oraz 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soli. Obtocz marchewki w przygotowanej marynacie i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190˚C przez 20-30 minut.
W misce wymieszaj tahini, jogurt, skórkę z cytryny, sok z ½ cytryny i pozostały miód. Dopraw solą.
Upieczone marchewki wyłóż na talerz i posyp posiekanymi pistacjami, natką pietruszki i pieprzem.
Schab podawaj na ciepło z łódeczkami ziemniaków i pieczonymi marchewkami z sosem tahini lub pozostaw do wystygnięcia i serwuj jak wędlinę z sosem śliwkowym.