Kiełbasa wieprzowa, wędzona, parzona, średnio rozdrobniona w osłonce naturalnej fi 30-32 mm, wyprodukowana z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, z dodatkiem surowców uzupełniających, przypraw, poddana obróbce termicznej wędzeniu, parzeniu. Powierzchnia barwy złoto-brązowej. Batony w jelitach naturalnych o długości około 12- 14cm, powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu, powierzchnia lekko pomarszczona. Barwa mięsa na przekroju jasnoróżowa do różowej, tłuszczu biała do kremowej, niedopuszczalne skupiska jednego ze składników, oraz zacieki galarety. Ścisła, brak wyczuwalnych ścięgien i elementów tkanki łącznej podczas konsumpcji, brak wyczuwalnego ścięgnistego tłuszczu, brak drobinek chrzęstnych i kostnych „. Smak i zapach charakterystyczne dla produktu, uzależniony od użytych przypraw i obróbki termicznej, wyczuwalne użyte przyprawy (wyczuwalna delikatna nuta pieprzu białego) oraz aromat wędzenia bez wyczuwalnego tłuszczowego, jełkiego posmaku. Niedopuszczalny smak czy zapach świadczący o nieświeżości produktu.