Kiełbasa wieprzowa, wędzona, parzona, średnio rozdrobniona w osłonce naturalnej fi 30-32 mm, wyprodukowana z rozdrobnionego mięsa peklowanego, z dodatkiem surowców uzupełniających, przypraw, poddana obróbce termicznej wędzeniu, parzeniu. Batony w jelitach naturalnych o długości ok. 30 cm+\- 1 cm i średnicy ok. 30-32mm. Powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu, barwy jasnobrązowej. Barwa mięsa na przekroju jasnoróżowa do różowej, tłuszczu biała do kremowej. Niedopuszczalne skupiska jednego ze składników oraz zacieki galarety, na przekroju niedopuszczalny tłuszcz oraz ścięgna o wielości powyżej 10 mm. Konsystencja dość ścisła. Smak i zapach typowy dla kiełbasy z mięsa peklowanego, wyczuwalne użyte przyprawy oraz aromat wędzenia. Niedopuszczalny smak czy zapach świadczący o nieświeżości produktu lub inny obcy.