Składniki:
kuskus perłowy z pszenicy durum. Produkt może również zawierać gluten pochodzący z innych zbóż (jęczmień, żyto, owies, pszenica zwyczajna, pszenicaorkisz) oraz nasiona sezamu.
Alergeny:
Zboża zawierajace gluten,
Pszenica i produkty z pszenicy
Inne informacje o zawartości produktu:
Zawiera surowce GMO:Nie
Wartość odżywcza
W 100 g
Wartość energetyczna kcal
356 kcal
Zawartość tłuszczów (ogólnie)
1.5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0.1 g
Zawartość węglowodanów
72 g
Cukry
0.5 g
Zawartość błonnika
3 g
Zawartość białek
12 g
Zawartość soli
0.02 g
Przechowywanie i sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
Zagotować 2 szklanki wody, posolić do smaku. Wsypać 1 szklankę kuskus. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-18 min, aż kuskus wchłonie wodę.
Sposób podania:
Sałatka z kuskusem perłowym i warzywami. Składniki: 150 g kuskusu perłowego (ok. 2/3 szklanki), 1 czerwona cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 brokuł (500 g), 50 g suszonych pomidorów, 100 g sera feta, garść natki pietruszki 1/2 cytryny, sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy. Przygotowanie: Kuskus gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut. Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez prask czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy podzielony na małe części brokuł i posiekane suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus i wciskamy sok z 1/2 cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie. Na sam koniec dodajmy połowę posiekanej natki pietruszki i pokrojoną w kostkę fetę (zostawiając troszkę do posypania na wierzch). Mieszamy wszystkie składniki. Smacznego!
Pozostałe informacje
Producent:
Melvit S.A.
Dystrybutor:
Jeronimo Martins Polska S.A.
Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Importer:
Jeronimo Martins Polska S.A.
Żniwna 5 62-025 Kostrzyn PL