Składniki:
kuskus perłowy z pszenicy durum. Produkt może również zawierać gluten pochodzący z innych zbóż (jęczmień, żyto, owies, pszenica zwyczajna, pszenicaorkisz) oraz nasiona sezamu.
Przechowywanie i sposób przygotowania
Sposób podania:
Sałatka z kuskusem perłowym i warzywami. Składniki: 150 g kuskusu perłowego (ok. 2/3 szklanki), 1 czerwona cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 brokuł (500 g), 50 g suszonych pomidorów, 100 g sera feta, garść natki pietruszki 1/2 cytryny, sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy. Przygotowanie: Kuskus gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut. Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez prask czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy podzielony na małe części brokuł i posiekane suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus i wciskamy sok z 1/2 cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie. Na sam koniec dodajmy połowę posiekanej natki pietruszki i pokrojoną w kostkę fetę (zostawiając troszkę do posypania na wierzch). Mieszamy wszystkie składniki. Smacznego!