Składniki:
ryż biały długi Basmati. Produkt może zawierać zboża zawierające gluten (jęczmień, pszenicę, owies i żyto).
Inne informacje o zawartości produktu:
Zawiera surowce GMO:Nie
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna kcal
351 kcal
Zawartość tłuszczów (ogólnie)
0.6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0.3 g
Zawartość węglowodanów
77 g
Cukry
0.5 g
Zawartość błonnika
0.5 g
Zawartość białek
8.9 g
Zawartość soli
0.01 g
Wartość
W porcji 100 g
Przechowywanie i sposób przygotowania
Przechowywanie:
Sposób przechowywania:przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej,
Inne uwagi dotyczące przechowywania:Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Sposób przygotowania:
Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 15 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć rozciąć i wysypać ryż na talerz.
Serving Proposal:
Inspiracje Ryż Basmati z pastą z papryki i kolendry Składniki: 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki garść listków świeżej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g ryżu basmati kostka rosołowa sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę, cebulę, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek zmiksować w blenderze. Kostkę rosołową rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Na patelnię wsypać ryż, pastę zalać wywarem z kostki rosołowej. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.