Składniki:
Ryż brązowy długoziarnisty. Może zawierać zboża zawierające gluten (jęczmień, pszenicę, owies, żyto).
Inne informacje o zawartości produktu:
Zawiera surowce GMO:Nie
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna kcal
324 kcal
Zawartość tłuszczów (ogólnie)
2.1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0.4 g
Zawartość węglowodanów
61 g
Cukry
1 g
Zawartość błonnika
13 g
Zawartość białek
8.5 g
Zawartość soli
0.01 g
Wartość
W porcji 100 g
Przechowywanie i sposób przygotowania
Przechowywanie:
Sposób przechowywania:przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej,
Inne uwagi dotyczące przechowywania:Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Sposób przygotowania:
Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 35 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozciąć i wysypać ryż na talerz.
Serving Proposal:
Inspiracje Sałatka z ryżem brązowym i orzechami Składniki: ryż brązowy 200 g czerwona cebula (1 sztuka) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) ciecierzyca konserwowa (pół puszki) ser feta (50 g) ogórek (1 sztuka) orzechy włoskie (pół szklanki) szczypiorek (pół pęczka) oliwa (3 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) zioła prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Orzechy uprażyć na patelni. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na patelni. Pomidorki, ogórek, ser feta oraz szczypiorek pokroić. W misce wymieszać wszystkie składniki. Oliwę, sok z cytryny, zioła, sól i pieprz wymierzać w szklance. Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Pozostałe informacje
Producent:
PRZEDSIEBIORSTWO ROL-RYŻ SP. Z O.O.
Dystrybutor:
Jeronimo Martins Polska S.A.
Nazwa wymagana prawnie:
Ryż brązowy długoziarnisty