Boczniaki w korzennej marynacie

Boczniaki w korzennej marynacie

Spis treści

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki syropu klonowego Go Bio
  • 4 łyżki octu winnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • duża szczypta imbiru w proszku
  • 5 suszonych śliwek Bakallino
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia
  • kilka listków zielonej pietruszki do przystrojenia

Przygotowanie

Boczniaki pokrój wzdłuż blaszki na mniejsze kawałki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w piórka cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj syrop klonowy, ocet, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i śliwki pokrojone w małą kostkę. Składniki duś około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj sól i pieprz.

Ostudzone boczniaki ułóż w słoiku, przekładając każdą część przestudzonym sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Udekoruj zieloną pietruszką. Szczelnie zamknięty słoik włóż do lodówki na mniej więcej 24 godziny.