Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Spis treści

Składniki

  • 2 opakowania (po ok. 275 g) ciasta francuskiego Smakowite
  • 250 g masy makowej
  • 80 ml nalewki pigwowej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g mieszanki bakaliowej BakaD’Or
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 4 łyżki miodu Złota Pasieka

Przygotowanie

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkuj, zachowując jego prostokątny kształt. Przełóż ciasto na blachę.

Umieść masę makową w misce i wymieszaj ją z nalewką, skórką pomarańczy i posiekanymi bakaliami. Wyłóż masę na ciasto i rozprowadź po powierzchni. Rozwiń drugi arkusz ciasta, rozwałkuj i przykryj nim arkusz z masą.

Wytnij trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonaj po 10 nacięć z obu stron trójkąta tak, żeby nie przecinały się na środku − to będą choinkowe gałęzie. Każdy wycięty pasek obróć dwa razy wokół jego osi, tworząc „świderki”. Paski po prawej stronie okręcaj do góry i w prawo, a z lewej do góry i w lewo − w ten sposób ciasto będzie symetryczne.

W misce roztrzep białko i za pomocą pędzelka posmaruj nim ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż urośnie i się przyrumieni. Ciepłą choinkę posmaruj miodem.