Pierś kaczki z jabłkami

Pierś kaczki z jabłkami

Spis treści

Składniki

  • 4 piersi kaczki Kraina Mięs
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • 4 twarde jabłka
  • ½ łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy Wyborny do smażenia

Przygotowanie

Skórę kaczki ponacinaj, tworząc kratkę. Natrzyj mięso z obu stron solą, pieprzem i przyprawami. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Piersi ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na niedużym ogniu około 15 minut, stopniowo wytapiając tłuszcz. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 3 minuty. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180˚C.

Na czystej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka pokrojone w ósemki, posyp je cukrem, solą i majerankiem. Podsmaż je na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru, od czasu do czasu mieszając.

Wyciągnij mięso z piekarnika, dodaj smażone jabłka. Podawaj z kopytkami.