Ryba po grecku inaczej

Ryba po grecku inaczej

Spis treści

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
  • 2 cebule
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego Culineo
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Dorsz w panierce

  • 500 g polędwicy z dorsza Marinero
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 100 g mąki pszennej Złote Pola
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko Moja Kurka
  • 500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • 3 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.

Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.

Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.