Twój koszyk jest pusty
Dodaj produkty do koszyka i przekonaj się, jak łatwo zrobisz u nas zakupy.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce.
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Cebule obierz, pokrój w dużą obrany i starty imbir oraz pokrojone pół pora, liście laurowe i ziele angielskie. Całość przesmaż, aż warzywa zmiękną.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, mielony imbir i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i zblenduj połowę sosu na gładki krem.
Dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem i obtocz w skórce cytryny. W misce wymieszaj na gładkie ciasto mąkę z zimną wodą, solą i jajkiem. Zanurz każdy kawałek ryby w cieście i smaż na rozgrzanym do 180˚C oleju 5-6 minut, aż się przyrumieni.
Na talerz wyłóż kilka łyżek sosu, smażone warzywa i rybę. Danie udekoruj natką pietruszki.