Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

Zupa grzybowa ze smażonym dorszem

Spis treści

Składniki

  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • ½ pora
  • 400 ml wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego Wybornego
  • 5 łyżek masła Mleczna Dolina
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 ml białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g rodzynek Bakallino
  • 80 ml śmietanki 30% Mleczna Dolina
  • sól, pieprz
  • 300 g polędwicy z dorsza Marinero
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

Rozmroź grzyby, a suszone zalej wrzątkiem. Marchew, pietruszkę, cebulę i selera obierz i pokrój w kostkę, a białą część obranego pora w plasterki.

W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj warzywa korzeniowe i przesmaż. Następnie zalej je wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą z namaczania.

Na patelni przesmaż cebulę i pora z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami masła. Kiedy się zeszklą, dodaj rozmrożone grzyby i smaż przez 10-15 minut. Przełóż wszystko do garnka, a patelnię zalej winem, odparuj, zmniejszając objętość o połowę, i wlej do zupy.

Oderwij listki z natki pietruszki, łodygi zwiąż sznurkiem i wrzuć do garnka. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i wyjmij łodygi natki. Zupę zabiel śmietanką, dopraw solą i pieprzem.

Kiedy zupa będzie gotowa, rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez kilka minut. Zupę podawaj z dorszem, udekorowaną listkami pietruszki.