
Twój koszyk jest pusty
Dodaj produkty do koszyka i przekonaj się, jak łatwo zrobisz u nas zakupy.
Spis treści
1. Marchew, pietruszkę oraz kawałek selera obierz i zetrzyj do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodaj bulion razem z przekrojoną na pół cebulą. Wrzuć kilka wędzonych śliwek, suszone grzyby oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych i gotuj na małym ogniu przez 60-90 minut.
2. W połowie gotowania dodaj obrane, starte buraki. Następnie dorzuć drobno posiekany ząbek czosnku i majeranek oraz wlej zakwas z buraków. Gotuj na małym ogniu 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
3. Najlepiej zostawić barszcz na burakach na noc (wtedy pogłębi smak) i odcedzić go dopiero na drugi dzień lub od razu po ugotowaniu.
4. Przygotuj bułeczki. Wszystkie składniki ciasta oprócz oleju i jajka wymieszaj ze sobą w dużej misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 60-90 minut.
5. Po tym czasie zagnieć delikatnie ciasto, podziel je na 12 małych kulek i ułóż w tortownicy, a następnie odstaw na 30 minut.
6. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Gorące bułeczki posmaruj roztopionym masłem z olejem, posiekanymi ziołami, solą i czosnkiem. Podawaj je jako dodatek do barszczu.