Barszcz na zakwasie i jabłkach z czosnkowymi bułeczkami

Barszcz na zakwasie i jabłkach z czosnkowymi bułeczkami

Lista zakupów

  • 3-4 podłużne buraki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 selera
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 suszone śliwki Bakallino
  • 2 jabłka
  • 5 g suszonych grzybów – borowików lub podgrzybków Nasza Spiżarnia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • sól, pieprz Culineo

Ciasto na bułeczki

  • 0,5 kg mąki pszennej Plony Natury
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka 3,2% Mleczna Dolina
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży Bakello
  • 1 łyżeczka soli Culineo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju Wybornego
  • 1 jajko Moja Kurka

Masło czosnkowe

  • 50 ml oleju Wybornego
  • 50 g masła Mleczna Dolina
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól Culineo

Sposób przygotowania

1. Marchew, pietruszkę oraz kawałek selera obierz i zetrzyj do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodaj bulion razem z przekrojoną na pół cebulą. Wrzuć kilka wędzonych śliwek, suszone grzyby oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych i gotuj na małym ogniu przez 60-90 minut.

2. W połowie gotowania dodaj obrane, starte buraki. Następnie dorzuć drobno posiekany ząbek czosnku i majeranek oraz wlej zakwas z buraków. Gotuj na małym ogniu 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

3. Najlepiej zostawić barszcz na burakach na noc (wtedy pogłębi smak) i odcedzić go dopiero na drugi dzień lub od razu po ugotowaniu.

4. Przygotuj bułeczki. Wszystkie składniki ciasta oprócz oleju i jajka wymieszaj ze sobą w dużej misce, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 60-90 minut.

5. Po tym czasie zagnieć delikatnie ciasto, podziel je na 12 małych kulek i ułóż w tortownicy, a następnie odstaw na 30 minut.

6. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Gorące bułeczki posmaruj roztopionym masłem z olejem, posiekanymi ziołami, solą i czosnkiem. Podawaj je jako dodatek do barszczu.