Ziołowa pinsa z salsą i słodko-wytrawny camembert z pieca

Ziołowa pinsa z salsą i słodko-wytrawny camembert z pieca

Lista zakupów

  • 1 pinsa
  • 1 duży ser camembert Delikate
  • 1 kiść czerwonych winogron
  • 2 łyżki polskiego miodu wielokwiatowego Złota Pasieka
  • 50 g czarnych oliwek El Toro Rojo
  • 50 g zielonych oliwek El Toro Rojo
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka czerwonego octu
  • garść obranych pistacji
  • sól, pieprz
  • 80 ml oliwy Extra Virgin Gallo

Sposób przygotowania

1. Na patelnię wysyp winogrona oderwane od gałązek, dodaj wino, miód, ocet, szczyptę soli i pieprzu oraz 1 gałązkę rozmarynu. Przesmaż kilka minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną.

2. Na suchej patelni upraż pistacje.

3. Przygotuj salsę: oliwki drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą oraz skórką z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem.

4. Na blaszce z papierem do pieczenia ułóż pinsę, polej ją połową salsy oliwkowej, posyp listkami rozmarynu, oprósz solą. Obok pinsy wyłóż ser. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°C. Piecz, aż pinsa się przyrumieni, a ser będzie miękki. Wyjmij całość z pieca.

5. Delikatnie przenieś ser na talerzyk lub do miseczki. Na wierzch wyłóż winogrona z sosem i pokruszone, uprażone pistacje. Serwuj z kawałkami pieczonej pinsy polanej resztą salsy oliwkowej.